Weg met WhatsApp

Drie maanden zonder WhatsApp, heerlijk! Ik zou het voor geen goud meer willen hebben. Een halfjaar geleden verklaarde ik een vriendin zonder whatsapp nog voor gek, nu vind ik de normaalste zaak van de wereld.

Hoe is dit zo gekomen? Het begon allemaal met een challenge. Van 21 augustus t/m 1 oktober heb ik zonder Instagram, Facebook en WhatsApp geleefd. In eerste instantie was het plan om helemaal zonder smartphone te gaan leven. Ik had een Nokia gekocht. Alleen had ik al snel veel te veel belkosten. Sinds 1 september ben ik naar mijn smartphone teruggeschakeld. Dat voelde goed, ik had mijn agenda, Maps, bellen en muziek luisteren via bluetooth het meest gemist. Mijn Nokia is zo ouderwets dat er niet eens muziek op kan, dat gaat me te ver. Ik ben ook superblij met de digitale agenda op mijn smartphone. Zo fijn, altijd met je mee. Ik merkte dat alleen WhatsApp, Facebook en Instagram me onrustig maakten. Die apps heb ik allemaal t/m 1 oktober amper gebruikt. Ik heb wel een enkele keer op Facebook gekeken om een event te checken, wat simpelweg niet op internet stond. En ik heb drie keer whatsapp gecheckt om te kijken voor praktische dingen. Ik wilde dan zo snel mogelijk weg van WhatsApp. Niet omdat ik het met mezelf had afgesproken, maar omdat het me een onprettig gevoel gaf. Ik ben niet in de verleiding gekomen om voor de lol op WhatsApp, Facebook of Instagram te kijken. Simpelweg omdat ik er nooit lol in heb gehad. Natuurlijk heb wel leuke chatgesprekken gehad met vrienden, maar vaak hield ik het toch zo praktisch mogelijk.

Het grootste voordeel van dit experiment is dat ik veel meer met vrienden ben gaan bellen.  Dat vind ik echt geweldig! Ik ben dol op bellen. Dat staat voor mij bijna gelijk aan afspreken. Ik voel dan echt de connectie met iemand. Het liefst doe ik mijn bluetoothoortjes in en maak ik een wandelingetje. Het niet meer gebruiken van social media en WhatsApp heeft me dus meer connectie gebracht met mijn vrienden in plaats van minder. Twee maanden geleden vond ik bellen nog best spannend, nu is dat veel makkelijker geworden. Ik moest wel bellen, wilde ik genoeg contact met mijn vrienden houden.  En whatsapp kan heb ik prima vervangen door mail en SMS.

Een ander voordeel aan geen WhatsApp hebben is veel minder berichten. Ik krijg alleen nog berichten als mensen graag dingen met mij willen delen, contact met mij willen of als het belangrijk is. Mensen moeten extra moeite doen voor mij om een foto of berichtje te delen, dus dat doen ze alleen als ze het echt willen. Dat vind ik fijn. Het geeft rust in mijn hoofd om minder berichten binnen te krijgen. Een puntje minder op mijn to-do list.

Mijn grootste angst toen ik aan dit experiment begon? Praktische zaken missen. Dat valt hartstikke mee. Alleen voor school moet ik soms wel mensen apart mailen of SMS’en om informatie te krijgen. Dat mensen meer moeite moeten doen voor mij, daar voel ik me soms schuldig over. Maar het weegt niet op tegen de voordelen van het niet meer hebben van WhatsApp.

Ik heb dan ook besloten om definitief van Whatsapp af te gaan. Je kunt me bereiken via SMS, mail en messenger (als je mijn nummer of mail niet hebt). Ik blijf wel op Instagram en Facebook voor de promotie van mijn blog. Een vriend wil de promotie voor mij doen, superfijn! Dan hoef ik het zelf zo min mogelijk te gebruiken. Deze vriend stopt er begin december mee. Dus als je iemand weet die het leuk zou vinden wekelijks mijn blog op Facebook en Instagram te promoten, laat het me weten.

Heb jij wel eens een tijdje zonder WhatsApp of social media geprobeerd? Hoe beviel het je? Beleef jij veel plezier aan WhatsApp en social media of juist niet? Ben je (een beetje) verslaafd? Ik hoor het graag van je.

Ik zou het heel tof vinden als je dit artikel zou willen liken of delen via social media!
error20

2 thoughts on “Weg met WhatsApp

 1. Goed idee! Het overwegen eens waard te gaan proberen. Lijkt me wel lastig wanneer je bijv. in een familie app groep ben toegevoegd en ze niet door hebben dat je de berichtjes niet meer ontvangt..

  1. Hoi Henkei84,

   Ik denk dat het wel handig is als je eerst aankondigt dat je van Whatsapp af gaat en alternatieve vormen van communicatie aan je familieleden kunt voorstellen waarmee ze je in de toekomst kunnen bereiken. En daarna natuurlijk uit de Whatsapp-groep gaan voor de mensen die jouw eerdere bericht niet hebben gelezen. Verder zou je nog in je Whatsapp-status kunnen zetten dat je niet meer op Whatsapp zit.

   Gr.

   Tonnie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Heb je wat aan deze blog? Vertel het verder!