Marleen ik hou van je, no matter what

Marleen ik hou van je, wat er ook gebeurt, zeg ik in gedachten tegen mezelf. Ik slaak een zucht van opluchting. Poeh, wat een bevrijding. Ik hoef mezelf niet te bewijzen. Ik hoef er niet voor te zorgen dat deze dag perfect verloopt. Ook al ben ik de hele dag fucking chagrijnig, het doet niks af aan mijn zelfliefde. Net als ouder voor een kind. Ook al beland het kind in de gevangenis, de ouders zullen altijd evenveel van het kind blijven houden. Althans ik hoop dat jij deze onvoorwaardelijke liefde van je ouders hebt gekregen/ krijgt. Ik wel, geluksvogel dat ik ben. Ik ben heel dankbaar om te weten hoe dit voelt.

Helaas betekent onvoorwaardelijke liefde van een ander niet dat je van jezelf houdt. Heel mijn jeugd had ik een haat-liefde verhouding met mezelf. Ik merkte al op mijn vierde dat ik onder gemiddeld presteerde en dat ik minder sociaal was dan de rest. Op de basisschool leerde ik: je bent pas goed genoeg als….. je sociaal vaardig bent, als je net zo goed kunt tekenen/ sporten/ rekenen als de rest. Pas dan zou ik erbij horen. Pas dan was ik goed genoeg.

Later veranderde de inhoud van de voorwaarden, maar de voorwaarden bleven. Mijn grootste voorwaarde voor zelfliefde was (en is): nuttig zijn. Elke dag was ik gespannen, ben ik wel nuttig genoeg? Lukt het wel om zelfliefde te verdienen?

Heel veel van mijn zelfverbeterprojecten zijn pogingen om zelfliefde te verdienen. Neem bijvoorbeeld de eet challenge die ik in september gestart ben. Alleen eten als ik honger heb, is een manier om me zo fit mogelijk te voelen. Als me fit voel, ben ik nuttig en verdien ik zelfliefde. Een andere challenge: geen haast meer hebben. Geen haast hebben is een manier om me zo ontspannen mogelijk te voelen. Hoe meer ontspannen ik ben, hoe nuttiger, dus verdien ik meer zelfliefde. Het voornemen om zonder wekker wakker te worden, is een manier om zo fit mogelijk te zijn en zelfliefde te verdienen. Kortom: mijn ego vind continue nieuwe trucjes om zelfliefde te verdienen.

Ook wensen die uit mijn hart komen, weet mijn ego om te zetten in nieuwe manieren om zelfliefde te scoren. Een wens vanuit mijn hart is bijvoorbeeld: ontspannen leven. Dat voelt goed. Ik denk na over hoe ik dit in mijn leven kan integreren. Dan komt er een stemmetje: je moet wel zorgen dat je dit voornemen vasthoudt. Je moet regels opstellen; dagelijks twee uur niksen, minstens twee dagen zonder afspraken enz.  Aah, daar komt mijn ego om de hoek kijken. Mijn ego wil regels om zeker te zijn dat ik elke dag zelfliefde verdien. Hou ik me aan alle regels, dan verdien ik zelfliefde. Hou ik me niet aan alle regels, dan verdien ik geen zelfliefde. Een makkelijk meetinstrument die regels.

Waar vond ik die regels? Voornamelijk in boeken. Op mijn dertiende raakte ik geobsedeerd door de The Secret. Ik probeerde mijn leven te leiden zoals de The Secret dat omschreef. Eerst was het leuk: positief denken is fijn. Maar al snel werd het frustrerend: wat is het vermoeiend om altijd positief te denken. Weg met dat boek! Op zoek naar een nieuwe ‘bijbel’. Welke boeken ik ook las, welke regels ik ook aannam, ik sloeg er te ver in door. Ik was veel te serieus en te streng voor mezelf. Logisch, dit boek was mijn manier om zelfliefde te verdienen. Iets waar ik destijds nogal gebrek aan had.

Vanuit zelfliefde laat ik al mijn zelfopgelegde regels los. Er is geen regel die altijd op gaat. Regels zorgen bij mij alleen voor onnodig intern conflict. Wel wennen hoor. Geen regels hebben is wankel. Hoe weet ik wat het juiste is om te doen? Ja, je moet je hart volgen. Maar hoe weet ik wat mijn hart wil? Om dichter bij de stem van mijn hart te komen stel ik mezelf de vraag: Wat zou ik doen vanuit zelfliefde? Dit geeft me dan nog enige richtlijn. Ook weer voor oppassen dat deze vraag geen regel wordt 😊. Ik hou ook van mezelf als ik niet handel uit zelfliefde. Ik hou ook van mezelf als ik mezelf verrot scheld. Ik hou ook van mezelf als ik niet van mezelf hou. Kan dat nog? Of worden het dan teveel zelven? Laten we zeggen dat ik van zelfhaat steeds sneller naar zelfliefde switch.

Vanuit onvoorwaardelijke zelfliefde maakt het me niet hoe nuttig ik ben. Nuttig zijn is geen manier meer om zelfliefde te verdienen, die is er altijd evenveel. Heb ik er nou zo’n last van dat ik moe, gespannen of niet productief ben? Nee, ik hou van mezelf. Op een bedje van zelfliefde lossen veel problemen zich vanzelf op. Simpelweg omdat ik er geen probleem meer van maak. Als ik niet meer nuttig hoef te zijn, hoef ik ook niet meer:

-Bewust te eten.

-Haast te voorkomen.

-Te stretchen voor het slapen gaan

-Grondingsoefening te doen.

-Dagelijks te mediteren.

-Ontspannen te zijn.

-Minstens twee keer per week te sporten

-Eerlijk te zijn.

-Uit mijn comfortzone te gaan terwijl ik daar geen zin in heb.

-Goed te luisteren.

Marleen, sla je niet helemaal op hol met die zelfliefde? Laat je zomaar al je goede gewoontes varen? Dat zal wel loslopen. Dat ik iets niet meer hoef, betekent niet dat ik het niet meer doe. Het verschil is dat het geen manier is om zelfliefde te verdienen, het is een activiteit die ik mezelf gun. De zelfliefde is er al en vanuit daar handel ik. Deze achterliggende intentie maakt zoveel verschil! Vroeger werd ik vaak zenuwachtig van meditatie, omdat ik hoopte dat het me rustiger en dus nuttiger zou maken. Nu maak ik me minder druk over de uitkomst van een meditatie. Dan ben ik maar de hele tijd in gedachten verzonken, boeien. Dit is één van de vele voorbeelden. Zelfliefde maakt heel mijn leven leuker en lichter! Alles wat ik doe maakt minder uit. Ik kan het leven accepteren zoals het is.

Nu moet ik wel eerlijk zijn. Dit loopt allemaal niet op rolletjes. Dagelijks ben ik de zelfliefde weer even zoek. Ik voel me vaak verdrietig en schuldig, omdat ik niet ‘nuttig’ genoeg ben. Er komen veel uitdagingen voorbij: nachten waarop ik slecht slaap, dagen dat ik teveel eet en schoolopdrachten die anders lopen dan verwacht. Dit is een test: hou ik nog van mezelf als ik niet nuttig ben? Ik kom ook veel belemmerende overtuigingen tegen waarvan ik niet eens wist dat ik ze had.  Over hoe snel ik deze overtuigingen loslaat, heb ik geen controle. Loslaten is geen activiteit. Hoe meer je je best doet om los te laten, hoe meer je aan het vasthouden bent. Zelfliefde is iets wat heel mijn leven een thema zal blijven. Klinkt leuk: heel mijn leven zoet met zelfliefde. Er zijn vervelendere dingen om je mee bezig te houden.

Volgens mij is zelfliefde de basis van al het moois. Als we bij onszelf het imperfecte kunnen omarmen, kunnen we dat ook met onze omgeving. Als mensen lief voor zichzelf zijn, hebben ze een overvloed om te delen met de wereld.

Zelfliefde is voor iedereen anders. Voor mij betekent zelfliefde het loslaten van regels, maar jij gaat vanuit zelfliefde misschien meer regels voor jezelf opstellen. Je gaat bijvoorbeeld op drie vaste momenten trainen voor een hardloopwedstrijd of besluit vegetariër te worden. Regels zijn helemaal prima, zolang je ook van jezelf houdt als je deze regels niet opvolgt. Zelfliefde betekent dus niet dat je altijd de weg van de minste weerstand kiest. Zo ging ik gesprek met mijn baas over zijn ongenuanceerde manier van feedback geven. Ik vond dit heel spannend, maar vanuit zelfliefde wist ik dat dit nodig was om een fijne werkomgeving voor mezelf te creëren. Zelfliefde betekent ook niet dat je altijd aardig bent tegen anderen. In het gesprek met mijn baas kwam ik fel uit te hoek, omdat ik vanuit zelfliefde wilde dat het goed binnen zou komen. Vanuit zelfliefde kun je met plezier, geduld en zachtheid aan jezelf werken. Niet omdat jij meer van jezelf houdt als… , maar omdat je het jezelf gunt om… Een voorbeeld: ik wil niet teveel afspraken achter elkaar plannen. Niet omdat ik meer van mezelf hou als ik gespannen ben, maar omdat ik het mezelf gun om ontspannen te zijn.

Tips voor zelfliefde? Praat tegen jezelf als hoe tegen je partner zou praten (behalve het seksuele gedeelte misschien😉). Ik zeg vaak: lieverd, ga nu maar even tandenpoetsen. In plaats van: kom op, schiet op nu tandenpoetsen, wat ik eerst deed. Lieverd of schat tegen jezelf zeggen is een goede tip. Je zegt toch niet snel: lieverd, schiet nou eens op verdomme😉. Door je zin met een liefdevolle term te beginnen, wordt de rest van je innerlijke dialoog ook een stuk aardiger. Een andere tip is om tegen jezelf te zeggen: ik hou van je, no matter what. Ook al gaat (…) die presentatie morgen superslecht, ik hou evenveel van je. Dit helpt om je zorgen te relativeren. Verder moet je je eigen weg erin zoeken. Misschien vind je mijn manier heel raar, doe het dan vooral niet en vind je eigen methode. Of probeer het juist: zeg al giechelend schat tegen jezelf en lach om je eigen ongemak!

Ik wens je veel zelfliefde toe, prachtig mens dat je bent!

Wat betekent zelfliefde voor jou? Hoe integreer jij zelfliefde in jouw leven? Wat vind je van de manier waarop ik bezig ben met zelfliefde? Ik ben heel benieuwd naar je mening.

Ik zou het heel tof vinden als je dit artikel zou willen liken of delen via social media!
error20

2 thoughts on “Marleen ik hou van je, no matter what

  1. Mooi artikel, Marleen. Mooi hoe je minder streng probeert te zijn voor jezelf. Dat is wel een uitdaging voor mensen zoals jij en ik. Ik heb ooit een workshop enneagram gevolgd. Daar kwam ik uit als type 1 de idealist. De valkuil van dit type is dat ze te weinig geniet, loslaat, teveel moet. Het was voor mij heel herkenbaar. Mij helpt het om een ‘wederhelft ‘ te hebben, die dat juist heel goed kan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Heb je wat aan deze blog? Vertel het verder!