Dood op door wekker

Ik heb zin om uit bed te gaan. Het is kwart voor zeven en ik voel me uitgeslapen. Wow, wat ben ik ineens energiek ’s ochtends. Normaal ben ik niet vooruit te branden. Verschil? Dit keer ben ik uit mezelf wakker geworden, in plaats van door de wekker. Ik zet altijd mijn wekker, dus ik was vergeten hoe het voelt om uit jezelf wakker te worden.

Gister was ik wel om acht uur door de wekker gewekt. Ik zat nog midden in een droom en wilde het liefst nog uren blijven liggen, maar dat deed ik niet. Doop op maakte ik wat eten klaar. Ik had dikke wallen onder mijn ogen. Sporten daar heb ik echt geen zin.  Toch raapte ik al mijn moed bij elkaar en ging naar de power workout. Nog steeds geen energie. Dan maar een koude douch, dat werkt altijd. Deze keer niet. Het is middag en het enige wat ik wil is op bed liggen. Pas om half drie kreeg ik een beetje energie. Maar dat gaat na een uurtje weer weg. Ik ben de hele dag aan het vechten tegen mijn moeheid. Wat was er gebeurt als ik geen wekker had gezet?

Het is toch eigenlijk belachelijk dat ik altijd een wekker zet. Zelfs in het weekend en in de vakantie. Waarom doe ik dat in hemelsnaam? Uitslapen is tijdverspilling, vindt mijn ego. Vroeg opstaan geeft me het idee dat ik alle tijd heb om te doen wat ik wil doen. Dat ik niet hoef te haasten. Ik zal eerlijk zijn: het geeft een lekker gevoel om zes uur op te staan, om acht uur al aan je studie te zitten en om twaalf uur klaar te zijn. Althans het geeft mijn ego een lekker gevoel. Mijn lichaam is niet zo blij met die wekker. Het eerste halfuur van de dag ben ik dood op en meestal nog wel langer. Misschien is het wel een denkfout, misschien ben ik wel productiever als ik opsta zonder wekker. En überhaupt wil ik het idee loslaten dat ik productief en nuttig moet zijn. Dat legt veel druk op mij. Moe zijn is ook oké.

Ik wil echt nooit meer terug naar die wekker. Oké alleen als het echt moet. Maar dan ga ik wel hem zo laat mogelijk zetten. Ik kan voor mijn studie zelf mijn tijd indelen. Ik heb deze luxe. Waarom zou ik er geen gebruik van maken?

Word jij vaak uit jezelf wakker of heb je daar een wekker voor nodig? Heb jij ook meer energie als je zonder wekker wakker word? Ik hoor het graag van je.

Ik zou het heel tof vinden als je dit artikel zou willen liken of delen via social media!
error20

5 thoughts on “Dood op door wekker

 1. Als ik uit mezelf wakker word dan voel ik me meestal meer uitgeslapen.

  Je schrijft:
  >>> Uitslapen is tijdverspilling, vindt mijn ego.
  Maar waarom vindt je ego dat eigenlijk? Ik denk dat er hier sprake kan zijn van een sociale norm. De norm waarin men productiviteit gelijk stelt aan aanwezigheid op de werkvloer. Iedereen heeft zijn eigen biologische klok, maar het is lastig voor mensen wiens biologische klok niet aansluit op de gestandaardiseerde werkdag van 9 t/m 5. Ik hoop dat wij, proletariërs der aarde, een toekomst tegemoet kunnen zien waarin we zelf flexibel onze werktijden kunnen bepalen. Sommige mensen zullen dan van 7 tot 3 gaan werken, sommigen van 11 tot 19, en anderen zullen dit wellicht dagelijks bepalen. Ik denk dat het over de gehele breedte ook een winst in productiviteit zal opleveren, niet alleen omdat mensen meer uitgeslapen zullen zijn, maar ook omdat mensen gelukkiger zullen zijn door het zelf kunnen indelen van hun tijd. En gelukkige mensen zijn productieve mensen.

  1. Dankjewel voor je reactie. Helemaal mee eens. Uitgeslapen mensen zijn productieve mensen inderdaad. Je denkt soms hoe meer tijd, hoe meer je doet. Maar vandaag merk ik dat ik om 11 uur opgestaan ben (10 uur geslapen) en zoveel doe in minder tijd. En hoewel ik productiviteit niet probeer na te streven, voelt het wel heerlijk dat dingen snel gaan. Uitgeslapen zit ik veel beter in m’n vel, dingen gaan moeitelozer.

     1. Dat klopt zeker. Hij heeft gelukkig nooit een ochtendhumeur. Zijn leidinggevende zo nu en dan wel hierdoor 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Heb je wat aan deze blog? Vertel het verder!