Gevoel volgen of voor zijn?

Moet ik mijn gevoel volgen of voor zijn? Een vraag die mij al jarenlang bezighoudt. Ik kom er maar niet uit. Met mijn gevoel volgen bedoel ik doen waar ik nu zin in heb. Mijn gevoel voor zijn betekent dat ik vanuit zelfkennis inplan wat me vermoedelijk goed gaat doen. Ik begin gewoon, of ik er nu zin in heb of niet.

Een voorbeeld van mijn gevoel volgen: ik ga hardlopen op het moment dat ik er zin in heb. Voorbeeld van mijn gevoel voor zijn: ik plan twee keer per week hardlopen in, omdat ik weet dat ik me anders onrustig ga voelen.

Het voordeel van mijn gevoel volgen is dat ik van het hardlopen geniet en lekker loop. Het kost weinig discipline om te blijven rennen, te douchen en te stretchen. Een groot nadeel is dat ik vaak zin krijg in hardlopen als ik net heb ontbeten en me heb aangekleed. Dan krijg ik ruzie met mijn ego. Waarom ben je niet eerder weggegaan? Je gaat nu toch niet lopen: tijdverspilling en je hebt een volle buik. Een paar uur lang probeer ik mijn hardloopbehoefte te negeren. Ik vind het onprettig, ik hou niet van onrust. Uiteindelijk vertrek ik om elf uur van huis. De hele hardlooptocht denk ik na over de voor- en nadelen van deze beslissing. Ik probeer me op de geluiden van de zee te concentreren, maar mijn gedachten dwalen steeds weer af naar dit onderwerp.

Het voordeel van m’n gevoel voor zijn is dat ik geen ruzie krijg met m’n ego. Ik ga meteen als ik opsta hardlopen en kom vroeg weer thuis. Ik hoef me niet vaker om te kleden en de hele dag ligt nog voor me. Een nadeel is dat ik weinig energie heb als ik net wakker ben. Ik heb veel discipline nodig om mezelf aan te kleden, te stretchen en te zorgen dat ik blijf rennen (niet ga stilstaan). Met tegenzin ga ik douchen, föhnen, stretchen en aankleden. Al dat moeten, ik raak er ongeduldig van.

Natuurlijk staat er ook een tussenoplossing. Dat ik ’s ochtends alvast mijn hardloopkleren aantrek als ik geen afspraken heb en alleen een banaan neem als ontbijt. Alleen mijn hardloopbroek is koud en mijn sportbh zit strak. Niet prettig om de hele dag in rond te lopen. Gelukkig krijg ik vaak in het begin van de ochtend al zin in hardlopen. Nou probleem opgelost, dan doe ik het zo voortaan. Elke dag dat ik geen afspraken heb (en niet de dag ervoor al heb hardgelopen) ga ik mijn hardloopkleding aantrekken en een banaan nemen als ontbijt. Als ik al een halve week niet heb hardgelopen en wel een afspraak heb die dag, ga ik wel meteen ’s ochtends rennen.

Is het wel goed om deze afspraak met mezelf te maken? Ik wilde geen regeltjes meer, aangezien geen enkele behoefte constant is. Toch is mijn behoefte aan twee keer per week intensief sporten al sinds mijn zestiende constant. Ga ik die regel van geen regels doorbreken? Ja laat ik het vanaf nu t/m 1 oktober eens proberen. Tuurlijk wil ik van mijn ego af, maar dat lukt toch niet. Laat ik dan maar zoveel mogelijk compromissen sluiten tussen mijn ego en gevoel.

Pietluttige probleempje hè. Ik heb zo’n relaxend leven dat ik de luxe heb me hier druk over te maken. Ik heb het idee dat jullie dit totaal niet relevant vinden. Maar ja, dit moest ik even kwijt en het lucht op. Dus ik ben blij dat ik het toch geschreven heb.

Wat vind je van dit artikel? Heb jij ook wel eens van die pietluttige gedachten waar je hoofd veel te lang zoet mee is? Waar gaan die dan over? Wat is het best denk je: je gevoel volgen of voor zijn of een compromis?

Ik zou het heel tof vinden als je dit artikel zou willen liken of delen via social media!
error20

3 thoughts on “Gevoel volgen of voor zijn?

 1. Leuk artikel, Marleen. Zelf ben ik toch meer van de planning, omdat ik weet hoe ik van sporten opknap. En ik vaar ook wel bij structuur. Hangt dus erg van je genen af.
  En wat hardlo6betreft zei mijn vader altijd ‘ De moei9meters zijn tot d e voordeur’ Maar ja, die was ner as ls ik.

  Tot maandag
  liefs,
  Pauline

 2. Hoi Marleen,
  Mooie bewustzijnsvragen. Ik vermoed dat de boekentips die ik je gaf, ook heel veel inzichten gaan geven op dit thema. En natuurlijk mag je als je wilt van mij een kennismaking met kinesiologie om meer balans te kunnen vinden. Tot snel!

 3. Marleen, een middenweg: klopt het dat je verlangen is om naar buiten te gaan, maar ook rust wilt? Is een stuk wandelen na het ontbijt een idee? Met muziek (wandel meditatie) of een podcast? Wie zegt dat je altijd moet hardlopen/hard moet lopen…

  Ikzelf wandel liever. Geeft mij en mijn hoofd en lijf en systeem meer rust.. In mijn hoofd is het ook vaak een druk kruispunt 😉
  Kijk maar wat je met de info doet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Heb je wat aan deze blog? Vertel het verder!