Smart without phone

Vervreemd pak ik het ding vast. Het lijkt wel of het van iemand anders is. Hellup, hoeveel berichten zal ik hebben. Ik stel het kijken uit, daar word ik nu veel te onrustig van. Hmm klinkt alsof het tijd is voor een digitale detox.

Ik voel sterk het verlangen te stoppen met mijn smartphone. Weg met de ballast. Één maand geen whatsapp, Instagram, Facebook! Heerlijk! Ik ga het geen seconde missen. Alleen om praktische redenen misschien. Ik beleef weinig plezier aan appen, instagram en facebook. Alleen spraakberichten via de app vind ik leuk. De rest voelt als een verplichting. Het maakt me onrustig. Vooral nu ik terug ben van kamperen valt me dat op. Ik heb een week niet aan mijn nagelriem gefriemeld (teken van spanning) en zodra ik weer op mijn smartphone zit begin ik weer.

Ik ben nu al iemand die vrij weinig op zijn smartphone zit. Ik zit sowieso niet 61 uur per maand op m’n smartphone, zoals de gemiddelde Nederlander. Meestal kijk ik maar drie keer per dag op Whatsapp. Toch brand het ding wel in mijn broekzak. Als ik op de bus wacht, in de pauze, op een (saaie) verjaardag; overal roept mijn smartphone me. Marleen, je kan nog wat nuttigs doen. Meestal kan ik het weerstaan, maar het vergt wel discipline. Met name als andere mensen wel op hun smartphone zitten. Die discipline besteed ik liever aan het doen van een yoga oefening. Ik heb veel discipline, maar dat zit me soms ook in de weg. Ik word soms gek van alle dingen die ik van mezelf moet doen, whatsapp is daar één van. Alle onbeantwoorde appjes voelen worden in mijn hoofd iets groots. Ik ben altijd opgelucht als ze weer beantwoord zijn. Maar ik wil berichten van vrienden niet even snel afwerken, alsof zij een puntje zijn op mijn to-do list. Mijn vrienden verdienen meer aandacht dan een vluchtig berichtje. Daarom bel ik liever. Dan hoor ik hoe iemand zich echt voelt, dan weet ik wat iemand bedoelt en krijg ik meteen reactie. Even een afspraak maken via Whatsapp lijkt een snelle optie, toch moet je vaak vijf keer heen en weer appen. Zonder smartphone spreek ik locatie, tijd en datum in één keer af. Veel efficiënter eigenlijk. Bellen is wel een drempeltje wat ik over moet, vooral als ik nog nooit met iemand heb gebeld. Het is goed dat die maand zonder smartphone me dwingt om vaker te bellen. Hoe vaker ik het doe, hoe makkelijker het wordt.

Nu lijkt het alsof ik helemaal overtuigd ben met mijn smartphone te stoppen. Dat is maar schijn. Afgelopen week heb ik een aantal keer aan mijn plan getwijfeld. Deze volgende gedachten kwamen op; stel dat ik verdwaal zonder Google Maps; wat onhandig dat ik niet meer op mijn meditatie app kan; ik ga mijn podcasts zo missen en dan zonder spotify vind ik hardlopen veel minder leuk. Afgelopen jaar heb ik bijna non-stop podcasts geluisterd: tijdens het aankleden, fietsen, afwassen en was ophangen. Dit voelde als ontspanning. Nu twijfel ik daar aan; was het niet een vlucht van mijn eigen gedachten? Had ik na een lange stagedag niet beter lekker mijn gedachten de vrije loop kunnen laten, was dat niet veel ontspannener geweest? Zonder podcast of muziek ben ik meer in het hier en nu. Ik voel mijn lichaam en mijn behoeften beter. Daarnaast ben ik veel meer aan het multitasken als ik de steeds een nieuwe podcast opzoek en download. Ik ben benieuwd of ik de podcasts en muziek echt ga missen. Ik vermoed dat ik het eigenlijk wel lekker rustig vind om niet te kunnen nadenken over welke podcast ik nu weer op ga zetten.

Lezen zonder smartphone wat een gedoe, Marleen wat doe je jezelf aan?Deze gedachte is afgelopen week vaak teruggekomen. Ik ben benieuwd of ik echt minder efficiënt ben zonder google maps, ING, digitale agenda, wunderlist (to-do), evernote (notities) en de OV9292. Het kost natuurlijk meer tijd om de reisplanner uit te printen dan als je die opzoekt op je smartphone. Alhoewel, misschien is het juist tijdbesparend. Nu schrijf ik elke leestip meteen op in evernote en elk to-do in mijn hoofd in wunderlist. Komende maand schrijf ik dat niet op. Als het echt belangrijk is vraag de leestip nog wel na aan een vriend of schrijf ik de to-do later via mijn laptop in Wunderlist. Als het niet belangrijk is vergeet ik het gewoon. Zo schrijf ik geen onbelangrijke dingen meer op mijn to-do lijst en notities. Google maps heb ik jaren mijn beste vriend genoemd. Als ik wat minder op deze vriendschap ga leunen, word ik vast een stuk onafhankelijker in mijn eigen weg vinden. Ik ga voortaan via de computer google maps opzoeken en stap voor stap de weg opschrijven. Daardoor onthoud ik het veel beter dan dat google maps mij ter plekke vertelt welke kant ik op moet. En als ik verdwaal, vraag ik gewoon ouderwets de weg. Gelukkig is Nederland erg dichtbevolkt 😉.

Een maand zonder Instagram en Facebook vind ik spannend: wie kijkt er nog op mijn blog als ik het niet meer via Facebook en Instagram promoot? Maar ik laat me niet door deze beperkende overtuiging tegenhouden. Het promoten op Facebook en Instagram houdt me juist tegen om snel blogposts online te zetten. Ik vermoed dat ik meer ga plaatsen als ik een maand niet kan doen. Ik wil erop vertrouwen dat mensen mijn blog weten te vinden. Ik vind het irritant dat het me niet is gelukt om een link te maken waarmee je je meteen voor mijn nieuwsbrief inschrijft. Maar ik ben te gefrustreerd om nog verder te zoeken. Ik doe het op mijn manier, bloggen moet vooral leuk blijven.  De mensen die geïnteresseerd zijn in mijn blog, weten mijn blog en nieuwsbrief wel te vinden (zie rechterknop in balk bovenin). Ik zou het heel fijn vinden als je dat wilt doen, zodat ik zonder facebook en instagram ook nog genoeg lezers heb. Sorry even een wanhopige promo tussendoor ;). En als je het niet doet ook prima. Die paar lezers minder neem ik voor lief, aangezien het me meer schrijfplezier oplevert!

Over een maand schrijf ik natuurlijk weer een blogpost over hoe smart ik nog ben without phone. Ik kan niet wachten om te beginnen! Als het bevalt hou ik misschien wel zo. O ja die social media icoontjes op mijn site laat ik staan, voor het geval ik na een maand toch weer op FB en Insta ga. En als jij me wilt liken of delen via social media, uiteraard graag!

Wat vind je van dit artikel? Ben jij verslaafd aan je smartphone? Heb jij wel eens een digitaal dieet geprobeerd en hoe beviel het? Ik hoor graag van je.

Ik zou het heel tof vinden als je dit artikel zou willen liken of delen via social media!
error20

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Heb je wat aan deze blog? Vertel het verder!