Van gymchagrijn tot happy hardloper

De geur van de sporthal deed mijn lichaam in één krimpen. Er lagen matjes klaar met daarop hockeysticks. Hockey nee hè, het enige wat ik doe is schijnbewegingen maken. Dat balletje raak ik nevernooitniet, dacht ik bij mezelf. Tot mijn opluchting zei de gymdocent dat dit van de vorige klas was. We gingen de piepjestest doen. Mijn klasgenoten slaakten een zucht. Iedereen had een hekel aan hardlopen.’Ik heb een kuitblessure’, riep een jongen met een aanstellerige stem. Ik slaakte een zucht van opluchting. Oké ik had geen conditie, maar ik zou hierbij tenminste gemiddeld zijn. Bij andere sporten was ik ver uit de slechtste. Ik haalde een zes. Het voelde anders dan de zielige zesjes die ik alleen maar kreeg uit medelijden. Deze zes was verdiend.
Op de fiets dacht ik aan een familielid die was begonnen met hardlopen onder begeleiding van Evy. Een Vlaamse mevrouw die je helpt met het opbouwen van je conditie. Ik zette het Mp3 bestand op mijn telefoon en begon de volgende dag. Ik heb een zwak voor Vlamingen, dus ik vond het meteen leuk. Ik had geen moeite om met twee minuten hardlopen en één minuut lopen te beginnen. Ik zag mezelf als een nul in sport, dus van nul af aan beginnen was voor mij geen probleem. Ik had een duidelijk doel voor ogen: over drie maanden zou ik 5 km lopen.
Zo geschiedde. Bij de volgende piepjestest was ik degene die het ’t eenaarlangste volhield. Mijn eerste en enigste negen voor gym! Dat gaf zelfvertrouwen!
Hardlopen heeft zich sindsdien hardnekkig in mijn hart genesteld. Ik krijg het er niet meer uit.
Wat doe ik als ik liefdesverdriet heb? Hardlopen. Wat doe ik als ik brak ben? Hardlopen. Wat doe ik als voorbereiding voor een toets? Hardlopen. Het is mijn antwoord op alles. Als ik mijn sportschoenen aantrek voel ik me al vrolijker. Ik vertrouw zo op hardlopen als medicijn, dat er ter plekke een placebo effect optreed. Het is een soort religie, holy hardlopen. Op momenten dat een ander gaat bidden, ga ik hardlopen.
‘Heb jij nooit motivatie problemen?’, vraagt een vriendin me. Natuurlijk wel. Mijn ego zegt vaak: het is tijdverspilling. Maar mijn intuïtie zegt: Doe het, het geeft je een goed gevoel. Uiteindelijk ga ik altijd. Nog nooit spijt van gehad!
Ik ben ook een tijd verslaafd geweest aan hardlopen. Dan kreeg ik stress bij het idee dat ik niet drie keer per week kon hardlopen. Zonder hardlopen ben ik minder sociaal, gefocust en ontspannen. Zonder hardlopen vond ik mezelf dus niet leuk genoeg. Ik ging mezelf in allerlei bochten wringen om toch te kunnen hardlopen. Dat ging te ver. Ik wil niet afhankelijk zijn van een activiteit om me goed te voelen, ook al is die gezond voor me. Afgelopen jaar had ik het druk, waardoor ik maar één keer per week kon sporten. Ik was niet meer gewend aan mezelf als heel sociaal en gefocust, dus miste ik het ook niet meer zo. Ik heb geleerd mezelf leuk te vinden met één keer per week sport. Nu ik weer een weekje drie keer per week sport, merk ik weer verslaafd aan het worden ben. Dat blijft een uitdaging, om van mezelf te houden, no matter what. Dat zal wel altijd een dingetje blijven. Maar ja. menselijk toch?
Heb je motivatieproblemen met sporten? Ten eerste zoek een sport die je leuk vind. Zelfs voor het klunzigste meisje van de klas (me!) is er een geschikte sport, dus voor jou ook. Ten tweede maak sporten leuk voor jezelf. Zeker hardlopen kan op ten duur saai worden. Maar met een nieuwe route of langere afstand, maak je het een stuk uitdagender. Als laatste mijn ultieme tip: geef elke dag een cijfer hoe fit, ontspannen en blij je je voelt. Doe dit een maand lang. Wedden dat de cijfers hoger liggen op de dagen waarop je hebt gesport? Fysieke voorruitgang merk je niet direct, maar mentale voorruitgang merk je wel meteen. Soms moet je er alleen bewust van worden gemaakt. Voel je je top na het sporten? Maak een foto of filmpje van jezelf. Herinner jezelf aan dat lekkere dopamineshot. Voor je het weet zijn je motivatieproblemen als sneeuw voor de zon verdwenen!

Ik zou het heel tof vinden als je dit artikel zou willen liken of delen via social media!
error20

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Heb je wat aan deze blog? Vertel het verder!