Je vijanden zijn je grootste leraren

‘Met haar kan ik echt niet werken’, zeg ik tegen mijn vriendin, nadat ik één uur heb gezeurd over die passieve collega. ‘Wat is nu eigenlijk jouw eigen aandeel?’, vraagt die vriendin. Mijn wangen worden rood. Ik schaam me, omdat ik hier nu het slachtoffer loop uit te hangen. Ik weet het dondersgoed: aan wie je je irriteert, zegt wat over jezelf. Deze persoon kan jouw grootste leraar zijn.

Er zijn harde en zachte trainers in ons leven. De harde trainers zijn de treiterige collega’s, dominante bazen en bemoeierige (schoon)ouders. In elk geval mensen die weerstand bij ons oproepen. De zachte trainers zijn onze supportive vrienden en familie bijvoorbeeld. Mensen die ons dingen leren op een fijne, respectvolle manier. Van welke trainer leer je het snelst en het meest? Van de harde trainers. Als je er voor open staat tenminste. Het is moeilijker om van hun te leren, omdat je snel in de verdediging schiet. Ben je bereid van harde trainers te leren? Ga dan eerst de confrontatie met jezelf aan. Wat in het gedrag triggert jou? Hoe komt dat? Als iemand een eigenschap heeft die je verafschuwt, zegt dat altijd wat over jezelf.

Er zijn harde en zachte trainers in je leven. De harde trainers zijn de treiterige collega’s, dominante bazen en bemoeierige (schoon)ouders. In elk geval mensen die weerstand bij je oproepen. De zachte trainers zijn je supportive vrienden en familie bijvoorbeeld. Mensen die je dingen leren op een fijne, respectvolle manier. Van welke trainer leer je het snelst en het meest? Van de harde trainers. Als je er voor open staat tenminste. Het is moeilijker om van hun te leren, omdat je snel in de verdediging schiet. Ben je bereid van harde trainers te leren? Ga dan eerst de confrontatie met jezelf aan. Wat in het gedrag triggert jou? Hoe komt dat? Als iemand een eigenschap heeft die je verafschuwt, zegt dat altijd wat over jezelf. Over je eigen kernkwaliteiten en valkuilen. Jouw kernkwaliteiten zijn je goede eigenschappen. Als je doorschiet in een goede eigenschap, wordt dit een valkuil. Deze valkuil belemmert je vaak om trouw aan jezelf te zijn. Als je in je valkuil beland, kom je vaak iemand waaraan je je irriteert. Deze harde trainer kan je helpen jouw valkuil te vullen met zand.

Een kernkwaliteit van mij is dat ik zachtaardig ben. Mijn valkuil is dat ik mijn eigen grenzen niet goed aangeef en liever conflicten vermijd. In mijn allergiezone zitten mensen die mij op een onaardige manier behandelen. Ik kwam dit tegen op mijn werk. Mijn baas gaf mij een aantal keer op een botte manier feedback. Dit kwam hard bij mij binnen. Ik merkte dat ik steeds heel gespannen werd, zodra mijn baas in de buurt kwam. Straks komt die weer, is er weer wat. Ik ging alles dubbelchecken, uit angst om fouten te maken. Kortom: dit had een negatieve invloed op mijn functioneren. Ik had eerder kort benoemd dat ik het niet leuk vond dat ik zo behandeld werd. Op dat moment had ik het gevoel dat mijn baas mij afschilderde als het onzekere, gevoelige meisje. Ik moest gewoon hard worden en er niet teveel van aantrekken. Hier zat een kern van waarheid in, maar ik wilde ook dat mijn baas meer rekening met mij zou houden. Wat mij veel heeft geholpen is een goed gesprek met een vriend. Hij zei dat ik zo niet behandeld hoorde te worden. Dat ik dit niet moest pikken. Daarmee sloeg mijn angst om in boosheid. Ik heb de moed bij elkaar geraapt en ben het gesprek aangegaan. Mijn baas reageerde goed. Sinds dat gesprek heb ik amper nog botte feedback gehad. Deze ervaring heeft mij veel zelfvertrouwen gegeven, wat ook op andere gebieden doorwerkt. Als ik mensen over mij hoor roddelen, stap ik daar nu direct op af. ‘Ik hoor dat je het vervelend vind dat ik de kantoordeur dicht wil hebben. Je mag dit ook direct tegen mij zeggen hoor’. Vroeger had ik dit nooit gedurfd. Deze harde trainer heeft mij geholpen om niet meer in de valkuil van mijn kernkwaliteit terecht te komen. Ik ben zachtaardig, maar laat niet meer over me heenlopen.

Op hhttps://www.desteven.nl/leerdoelen/persoonlijke-leerdoelen/persoonlijke-effectiviteit-leerdoelen/kwaliteitenzijn alle kernkwaliteiten opgeschreven. Ik zou je aanraden daar eens op te kijken. Bij elke kernkwaliteit staat wat daarbij je valkuil en irritatiezone is. Ik ben benieuwd of het klopt bij jou. Dat de harde trainers inderdaad in de irritatiezone zitten van jouw kernkwaliteiten. Deze harde trainers kunnen jou juist helpen om in balans te raken en niet in je valkuilen te belanden. En omgekeerd kun jij die harde trainers ook helpen om niet in hun valkuil te belanden. Misschien ben jij ook wel een harde trainer voor jouw eigen harde trainer.  

Het leuke is dat jouw kwaliteiten tegelijkertijd jouw grootste valkuilen zijn. Als je het zo bekijkt, hoef je niet meer zo te balen van jouw valkuilen. Je bent gewoon net iets te ver doorgeschoten in je kwaliteit, kan gebeuren. Als ik over me heen laat lopen, ben ik gewoon te ver doorgeschoten in mijn kernkwaliteit: zachtaardigheid. Dit is een mooie manier om meer van jezelf te gaan houden en je te focussen op je kwaliteiten. Het is ook mooi om andere mensen meer te waarderen. Hoe mooi is het als je een collega op de volgende manier feedback geeft: ‘Hé meid volgens mij ben je wat te ver doorgeschoten in je kernkwaliteit. Ik bewonder die kwaliteit van jou zeer. Maar ik zou het wel fijn vinden als je dit en dit zou veranderen, want dan zit ik wat lekkerder in mijn vel’. Focus op elkaars kwaliteiten en creëer een fijne werk- en leefomgeving!

Wat vond je van dit artikel? Ik hoor graag tips en tops van je. Ik ben ook heel benieuwd wat je eigen ervaringen zijn met harde trainers.

Ik zou het heel tof vinden als je dit artikel zou willen liken of delen via social media!
error20

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Heb je wat aan deze blog? Vertel het verder!