Beste versie van mijzelf

Ik moet alles uit het leven halen. Ik moet de beste versie van mijzelf zijn. Is dit een motiverende of een belemmerende overtuiging? Dat hangt af van jouw definitie van de beste versie van jezelf.

Op de middelbare school definieerde ik de beste versie van mijzelf als al mijn talenten ten volle benutten en het hoogst haalbare eruit halen. Ik deed mijn uiterste best op school en zangles. Ik deed alles wat ik kon om goede cijfers te halen. Ik was continue gespannen en ontevreden over de resultaten. Daar werd ik niet gelukkig van.   

Ik paste mijn definitie aan naar: het beste uit jezelf halen op alle levensgebieden; gezondheid, geld, relaties en school/werk. Klinkt mooi, maar haalbaar? Misschien als je een hele slimme strategie bedenkt. Dat je fulltime werkt als boswachter samen met je vrienden, familie en partner die voor jouw gezonde maaltijden maken. Klinkt te mooi om waar te zijn en dat is het ook. Het beste uit jezelf halen op alle levensgebieden is onmogelijk. Als je meer tijd aan het ene levensgebied besteed, heb je minder tijd voor het ander. Als je meer tijd met je vrienden besteed, heb je automatisch minder tijd om te werken bijvoorbeeld. Er zit nu eenmaal maar 24 uur in één dag. Toch streven veel mensen dit wel na. Een snelle route naar een burn-out. Je vraagt teveel van jezelf, waardoor je chronisch gestrest bent. Dit put je lichaam uit. Ik heb deze definitie nooit letterlijk genomen, ik hoefde niet het uiterste uit mezelf te halen op alle fronten. Maar ik wilde alles wel heel graag goed doen. Ik was altijd in dubio. Als ik ging sporten, voelde ik me schuldig dat ik niet met mijn vriendin kon chillen. Als ik met een vriendin ging chillen, voelde ik me schuldig dat ik niet aan school ging werken. Wat ik ook deed, het was nooit goed.

Ik maakte de definitie wat menselijker: aan alle levensgebieden ongeveer evenveel tijd en/of aandacht besteden. Alles een beetje. Niks hoeft perfect. Klinkt ontspannen en haalbaar, toch? Maar, wat als ik een maand gefocust moet zijn op mijn examens? Of voor een maand intensief voor een familielid moet zorgen? Ben ik dan niet de beste versie van mezelf? Tuurlijk niet. Je doet wat je moet doen. Soms is het nodig om ergens meer tijd in te stoppen. Als het net uit is met mijn relatie, ben ik het liefst elke dag met vrienden. In hele drukke week op stage, ben ik het liefst elke dag alleen. Het is net waar ik op dat moment behoefte aan heb. Mag dat dan niet, omdat ik mijn tijd aan de levensgebieden gelijkmatig moet verdelen?

Oké deze definitie klopt dus ook niet. Wat dan? Ik vind wel dat ik dit jaar dichter bij de beste versie van mezelf ben gekomen dan ooit. Hoe heb ik dat gedaan? Ik heb keuzes gemaakt waardoor ik meer ontspannen door het leven ga. Hoe heb ik deze keuzes kunnen maken? Door meer alert te zijn op mijn lichamelijke signalen, die boodschapper zijn van mijn intuïtie. Hèhè mijn ultieme definitie is: leven naar wat mijn intuïtie me ingeeft. En mezelf vergeven als ik niet naar mijn intuïtie heb geluisterd.

Vind je intuïtie maar een vaag begrip? Op: https://wisdiemarleen.org/2019/03/11/negeer-mij-niet-hardnekkig-hoofd/  lees je wat intuïtie voor mij is en hoe ik er naar luister. En zie: https://wisdiemarleen.org/2019/05/30/loslaten-die-houvast/ voor mijn dagelijkse strijd tussen ego en intuïtie. In de toekomst wil ik graag nog meer uitzoeken hoe je het best met je intuïtie in contact blijft. Daar ga ik zeker over schrijven. Blijf me volgen!

Wat jouw definitie van de beste versie van jezelf? Leef je er naar? Motiveert dat je of belemmert het je? Ik zou het superleuk vinden als je reageert!

Ik zou het heel tof vinden als je dit artikel zou willen liken of delen via social media!
error20

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Heb je wat aan deze blog? Vertel het verder!