Vaderdag verering

Pap, jij bent voor mij de enige die ik drie keer per dag durf te bellen. Jij bent de enige met wie ik ongegeneerd alleen over mezelf praat. Jij bent een papa en mama in één voor mij geworden. Één superpapa. Iemand die ik altijd op kan bellen, in goede en in slechte tijden. Jij luistert goed. Je bent rustig, geduldig en kiest altijd mijn kant. Je zegt altijd dat je van mama goed hebt leren luisteren. Vroeger begon je altijd meteen met je eigen verhaal, zonder op mensen te reageren. Ik bewonder hoe je openstond om deze nieuwe vaardigheid aan te leren. Je mag wel een cursus geven: empathisch luisteren voor ouders. Sowieso vind ik het knap hoezeer je openstaat voor verandering. Jij hebt jaren voor mij vegetarisch en lactose-vrij gekookt en gegeten. Zelfs toen ik een maand onaangekondigd veganistisch kookte had jij geen enkel bezwaar. Op de foto eten hebben wij high tea bij Raw, een veganistische lunchtent in Arnhem. Dank je pap, dat jij overal voor te porren bent!

Mensen vinden het soms raar dat jij zo oud vader bent geworden, maar ik zie er vooral de voordelen van in. Jij hebt altijd tijd voor mij. Ik heb je vroeger thuis veel meegemaakt. Jij had tijd om je zorgzaamheid te uiten, door koken, wassen, schoonmaken, mij een kopje thee te brengen en mijn fiets buiten te zetten. Mama werkte, jij deed het huishouden. Toen zij stierf ging je onvermoeibaar door met het huishouden en begon je ook steeds meer mentaal voor mij te zorgen. Hoewel je naar mensen op het eerste gezicht heel rustig kan overkomen, weet ik dat het heel anders kan zijn. Jij kan intens lachen en intens gefrustreerd zijn, net als ik. We kunnen ons allebei nogal opwinden over een computer die niet werkt of de lattenbodem die niet in elkaar past. Ik ben eerlijk gezegd blij dat er in mijn kamer niet al te veel verhuisd hoefde te worden. De combinatie van ons twee is dodelijk als we klussen samen.  We kunnen elkaar nogal ophitsen. Nou ja, als dat de ergste irritatie is, zal het wel meevallen toch?Bij jou heb ik altijd nogal flauwe humor (Marleen dat heb je toch altijd, zullen sommige mensen zeggen). Ik weet niet waarom. Misschien is het dat ik me bij jou warm en vertrouwd voel en dan ook flauwe grapjes durf te maken.

Het enige nadeel van dat jij wat ouder bent, is dat je waarschijnlijk eerder overlijd. Ik denk al mijn hele leven na over jouw overlijden. Zoveel dat ik er niet bang van word als ik er aan denk. In een vorig artikel schreef ik dat mijn moeders overlijden ervoor heeft gezorgd dat ik niet meer bang ben voor de dood. Toch denk ik dat jouw overlijden meer impact op me zou hebben dan ik me nu kan voorstellen. Een ouder is iemand waar je altijd naartoe kan als het even niet meer gaat. Iemand waar je alles tegen kan zeggen. Dat is vast niet voor iedereen zo, maar ik bof onwijs met zo’n vader als jij. Wat wel weer een voordeel van een oudere vader is dat ik je bewust waardeer. Ik sta meer stil bij hoe bijzonder jij voor me bent, omdat ik sterk vermoed dat je niet nog veertig jaar van mijn leven zult meemaken. Dit doe dit helaas te weinig. Het is beschamend dat ik soms niet eens een verjaardagscadeautje bij heb en je nooit opbel om alleen naar jou te vragen. Het is raar hoe we soms zo attent zijn naar nieuwe vrienden en liefdes en niet naar diegene waar we het meest van houden. Dit komt waarschijnlijk doordat familie niet verwatert. Je hoeft niet je best te doen om ze bij je te houden. Voor vrienden en een liefdesrelatie is dat natuurlijk wel het geval. Toch denk ik dat veel van ons wel wat attenter zouden mogen zijn naar onze familie. Met name naar onze ouders, broers en zussen. Ze zijn er voor ons in goede en in slechte tijden en dat mag best wat vaker gewaardeerd worden.

Ik zou het heel tof vinden als je dit artikel zou willen liken of delen via social media!
error20

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Heb je wat aan deze blog? Vertel het verder!